MAKÜ’de Teke Yöresi Oyunları ve Müzikleri Konuşuldu

15.10.2019

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Yörüklerde Oyun ve Müzik Kültürü konulu panel gerçekleştirildi.

Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü ve MAKÜ Halk Dansları Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen panele yöresel sanatçılar konuşmacı olarak katıldılar.

Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynel Turan’ın sunumunu yaptığı panelin açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Nacakcı yaptı. Nacakcı; Yörük Kültürü, Teke Kültürü önemli kültürlerimizden bir tanesi dedi. Mahalli sanatçılarımız çok önemli kültürel değerlerimiz diyerek başarılar diledi.

Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Avşar Yengin de Teke Yöresi tanımı ve özelliklerini anlattı.

Panelde mahalli sanatçılar hem mesleklerini anlattılar hem de icra ettiler. İlk olarak mahalli sanatçı Alaattin Atasoy konuşma yaptı. Bağlama ve ses sanatçısı olan Atasoy, hem yöre kültürü, türküleri, oyunları hakkında bilgiler verdi hem de bağlaması ile türkü icra etti.

Daha sonra cura ve kabak kemane ustası Abdil Acar da cura ve kabak kemanenin yapımını anlattı, örnekler sergiledi. Sipsi ve kaval ustası mahalli sanatçı Mehmet Bedel de sipsiyi tanıttı ve sipsi çaldı.  Zurna ustası İsmail Bilgiç ve Davul ustası Ahmet Çarkı da davul ve zurna eşliğinde güzel bir potpuri sundular.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından katılımcılara katılım sertifikaları verildi. Daha sonra ise halk oyunlarında usta isimler mahalli sanatçıların enstrümanları eşliğinde Teke Yöresi oyunlarından Avşar Zeybeğini oynadılar. Panel bu oyunla son bulurken programın devamında da Teke Yöresinin Mahalli Halk Oyunları Ustaları MAKÜ öğrencilerine çalışma atölyesinde Burdur yöresine ait oyunları uygulamalı olarak öğrettiler.

• Vali Ali Arslantaş’tan MAKÜ’ye Ziyaret | 07.07.2020
  • Rektör Korkmaz AGRO TV’nin Canlı Yayın Konuğu oldu | 09.07.2020
  • İyi Sürüye Sahip Yetiştiriciler Belgelendirildi | 03.07.2020
  • "Spor ARGEM" Performans Ölçümlerine Başladı | 18.06.2020